LUKIER PLASTYCZNY
Na tej stronie znajduje się przepis
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4
40 dag lukru
Barwnik różowy, brokat jadalny
PONCZ
Pół szklanki mocnej herbaty z dodatkiem soku pomarańczowego
Torcik z koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie do piany dodajemy połowę cukru i ubijamy. Oddzielnie utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z pianą. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy do tortownicy w której smarujemy tylko spód i obsypujemy mąką ( tortownica o wymiarach 20-22cm), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe, patyczek powinien być suchy. Po ostudzeniu przeciąć na 3 krążki. Naponczować.
2.MASA
Odlać odrobinę mleka do miseczki, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, oraz żółtkami. Mąki wymieszać w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko ciągle mieszając, ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzoną masę budyniową.Odrobinę masy odłożyć na posmarowanie ciasta z wierzchu.Do pozostałej masy wmieszać galaretkę pokrojoną w kosteczkę i podzielić na 2 części.
3.Większą część lukru plastycznego barwimy na różowo.
PRZEŁOŻENIE TORTU
Biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt, pozostałą masą obłożyć cały tort.
4.Lukier wałkujemy i pokrywamy nim cały tort, odcinając zbędną część.
5.Wygładzamy lukier i tak przygotowany tort dekorujemy.
6.Z białego lukru wykrawać falbanki i przyklejać, wodą lub klejem spożywczym dookoła tortu.Nad falbankami robimy sznureczki z lukru a na końcach falbanek malutkie kokardki.
7.Koronę wykonujemy z wężyków zrobionych z lukru. Nakładamy je na coś okrągłego, aby wyszedł nam pół okrąg, ja do tego celu wykorzystałam miskę zbliżoną szerokością do toru. Na niej układałam wężyki zrobione z lukru, robiłam z nich różne wykrętasy.
8.Skończoną koronę pozostawiamy do wyschnięcia.Malujemy klejem lub wodą i posypujemy jadalnym brokatem.
9.Wyschniętą koronę układamy na torcie razem z miską i delikatnie ściągamy.
10.Torcik gotowy
Porady
Koronę należy wykonać przynajmniej 2 dni wcześniej aby dobrze wysechł lukier.
Komentarze