Pizza z bazyliową koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać
do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 20minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć
do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasta uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 36cm wysmarowanej oliwą. Na brzegach uformować zagłębienia do wypełnienia pesto.
2.Pesto
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą konsystencję.
.
3.Fileta pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na oliwie
4.Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.
5.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać sparzonego, pozbawionego skórki i również drobno pokrojonego pomidora. Smażyć razem do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
6.Pizzę wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki fileta, pieczarki, papryki, posypać startym żółtym serem oraz pokruszoną mozzarellą. Uformowane zagłębienia wypełnić pesto.
7.Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-35minut.
Komentarze