Tort cynamonowy

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Słodki upominek dla babci i dziadka

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    2 szklanki mąki tortowej i 2 płaskie łyżki
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    szklanka mleka
    3/4 kostki masła
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szklanka i 2łyżki powideł śliwkowych

    KREM
    kostka masła
    4 białka
    3/4 szklanki cukru pudru
    kieliszek koniaku lub winiaku
    dżem morelowy
    bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy

    DODATKOWO
    Lukier plastyczny do ozdabiania i wycięcia kształtów babci dziadka i kwiatów

    MASA MAŚLANA
    25 dag masła
    25 dag cukru pudru
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    dowolne barwniki
    DO DEKORACJI
    Drewniany łuczek na uchwyt koszyka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Masło miksujemy z powidłami, dodajemy, pojedynczo całe jajka, następnie cukier puder i cały czas miksując, małymi partiami, mleko.Do jednolitej masy wsypujemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy średniej wielkości, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem.160 stopni przez 40 min. Ciasto będzie upieczone jeśli odejdzie od boków formy a wierzch się zrumieni.Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. KREM
    Białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając, porcjami ubite białka. Gdy krem stanie się jednolity i puszysty, dodajemy alkohol.
  • 3. Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki, przekładamy je kremem,którym smarujemy również cienko boki, natomiast wierzchni krążek smarujemy dżemem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 4. KREM MAŚLANY
    Miękkie masło miksujemy, na puch, dodajemy cukier puder i esencją waniliową. Miksujemy około 6 min na najwyższych obrotach,po tym czasie wlewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Barwimy według potrzeby i upodobania.
  • 5. DEKOROWANIE TORTU
    Do szprycy z końcówką z małą dziurką nakładamy biały krem maślany, robimy na torcie pionowe kreski z małymi odstępami. Potem nakładamy brązowy krem maślany i zakładamy końcówkę gwiazdkę i robimy poziome kreski przeplatane tak aby powstał nam przeplatany wzór jak na koszyku. Z lukru plastycznego wycinamy kształty babci i dziadka przyklejamy je na środku, a dookoła zdobimy różyczkami i liskami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować