LUKIER PLASTYCZNY

4.99 (161 ocen)

  • 10 min

Wszystko na temat masy cukrowej, jak zrobić i jak przechowywać.

  • 10 min

Składniki:

  • LUKIER PLASTYCZNY
    70 ml wody
    4 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka glukozy
    barwniki w proszku lub w żelu
    około 80 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Lukier plastyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczamy żelatynę i glukozę 1. Wodę wlewamy do miseczki, wsypujemy żelatynę. miseczkę wkładamy do gorącej wody( nie zagotować bo żelatyna straci swoje właściwości) i mieszamy aż żelatyna się rozpuści całkowicie, następnie dodajemy glukozę, i mieszamy aż się rozpuści
  • Zarabiamy łyżką 2. Na blat wysypujemy około 40 dag cukru pudru, robimy dołeczek i wlewamy rozpuszczoną żelatynę z glukozą. Najpierw mieszamy energicznie łyżeczką jak masa wchłonie większą część cukru dosypujemy partiami pozostały cukier puder ale nie koniecznie wykorzystujemy cały zdarza się że masa pochłonie go mniej.
  • Wyrobiony lukier 3. Zarabiamy rękami do konsystencji plasteliny, jeśli będzie plastyczna to formujemy kulkę i chowamy od razu do woreczka bo bardzo szybko wysycha. Nie róbmy zbyt twardej masy bo nam będzie pękać. Tak przygotowaną masę plastyczną możemy farbować dodając barwniki w proszku lub w żelu, najlepiej dawkować końcem wykałaczki wyrobić i jeżeli kolor nie spełnia naszych oczekiwań dopiero dodać barwnik. Należy ostrożnie je dawkować bo mocno farbują. Jeżeli nie posiadamy barwników możemy wykorzystać do teko celu galaretki lub soki. Z tym, że soki mogą nam rozrzedzić masę.
  • 4. Lukier plastyczny bardzo szybko wysycha należy go przechowywać w woreczku szczelnie zamkniętym, a jeśli dekorujemy tort możemy go sobie przykrywać folią spożywczą w tedy nawet ozdoby będą się nam lepiej przyklejać.
  • 5. Ozdoby z lukru plastycznego przyklejamy na masie na bazie masła ( budyniowej), wodzie lub na kleju spożywczym. Nie używajmy do obkładania tortu, który chcemy dekorować lukrem bitej śmietany ponieważ ona rozpuszcza lukier plastyczny.
  • 6. Zdobione torty lukrem plastycznym nazywamy TORTAMI W STYLU ANGIELSKIM.
  • 7. Ozdoby które wykonujemy z masy plastycznej warto sobie wcześniej przygotować, aby dobrze wyschły, np: figurki, kwiaty, korony literki itp. przynajmniej kilka dni wcześniej.Do mocowania większych ozdób można użyć wykałaczek.
  • 8. Przechowywanie lukru plastycznego:
    Można go przechowywać w lodowce szczelnie zapakowany.
    Figurki i ozdoby zasuszone można przechowywać w domu ale, nie mogą mieć styczności z wilgocią. Można je także zamrozić.
    Masa po jakimś czasie bardziej zastyga żeby nam się lepiej z nią pracowało wystarczy chwilę rozrobić ją w rękach i staje się znowu plastyczna, lub krócej, wystarczy podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce uważając, żeby nie przesadzić.

Porady

Żeby lukier nie przywierał do blatu podczas wałkowania, blat można posmarować odrobiną oleju lub podsypać mąką ziemniaczaną, ale ona bardziej wysusza masę. Ja wolę używać oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Masa plastyczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować