Spód :
70 g mąki pszennej
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g oleju kokosowego
1 żółtko
6 łyżek wody
Nadzienie:
100 g cukinii
115 g marchewki
2 ogórki gruntowe- duże
100 g gotowanej ciecierzycy
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 mały kalafior - ok. 330 g
50 g serka wiejskiego lekkiego
1 pęczek koperku- mały
10 g oleju kokosowego
Sól do smaku
1/2 łyżeczki curry w proszku
Tarta warzywna z kalafiorową koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód :
Do miski przełożyć obie mąki, dodać 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Dodać żółtko i olej. Ponownie wymieszać. Stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, około 3,5 minuty.
2.Następnie rozwałkować na cienki płat i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 21 cm). Docisnąć do ścianek. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą białą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
3.Nadzienie:
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Gdy to nastąpi dodać startą na dużych oczkach cukinie i marchewkę. Oprószyć solą,dodać 2 łyżki wody i dusić. W międzyczasie ogórki umyć, osuszyć. Przekroić na pół,usunąć pestki łyżeczką i pokroić na małe kawałki. Gdy warzywa będą na wpół miękkie na patelnie dodać ogórki.
4.Po około 2 minutach wrzucić ugotowaną ciecierzyce i dusić całość do miękkości. Doprawić przyprawą curry.
5.Kalafior umyć,osuszyć i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie odcedzić i ostudzić. Przełożyć do pojemnika blendera,dodać serek i koperek i zmiksować na gładko. Na ostudzony spód wyłożyć warzywny farsz. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego na wierzchu tarty zrobić koronę z kalafiora. Zapiekać w 180-190 st około 20-25 minut. Smacznego!
Komentarze