TARTA WARZYWNA Z KALAFIOROWĄ KORONĄ

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

zapraszam na sycącą i kolorową warzywną tart ę.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    70 g mąki pszennej
    70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    10 g oleju kokosowego
    1 żółtko
    6 łyżek wody
    Nadzienie:
    100 g cukinii
    115 g marchewki
    2 ogórki gruntowe- duże
    100 g gotowanej ciecierzycy
    1/2 cebuli
    1 duży ząbek czosnku
    1 mały kalafior - ok. 330 g
    50 g serka wiejskiego lekkiego
    1 pęczek koperku- mały
    10 g oleju kokosowego
    Sól do smaku
    1/2 łyżeczki curry w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywna z kalafiorową koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobić ciasto 1. Spód :
    Do miski przełożyć obie mąki, dodać 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Dodać żółtko i olej. Ponownie wymieszać. Stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, około 3,5 minuty.
  • wyłożyć ciasto do formy 2. Następnie rozwałkować na cienki płat i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 21 cm). Docisnąć do ścianek. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą białą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • przygotowac farsz 3. Nadzienie:
    Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Gdy to nastąpi dodać startą na dużych oczkach cukinie i marchewkę. Oprószyć solą,dodać 2 łyżki wody i dusić. W międzyczasie ogórki umyć, osuszyć. Przekroić na pół,usunąć pestki łyżeczką i pokroić na małe kawałki. Gdy warzywa będą na wpół miękkie na patelnie dodać ogórki.
  • dodać ciecierzycę 4. Po około 2 minutach wrzucić ugotowaną ciecierzyce i dusić całość do miękkości. Doprawić przyprawą curry.
  • kalafior zmiskować 5. Kalafior umyć,osuszyć i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie odcedzić i ostudzić. Przełożyć do pojemnika blendera,dodać serek i koperek i zmiksować na gładko. Na ostudzony spód wyłożyć warzywny farsz. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego na wierzchu tarty zrobić koronę z kalafiora. Zapiekać w 180-190 st około 20-25 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować