Babeczka jest wilgotna czyli taka jak lubię, a pralinka nadaje jej ładny wygląda i podnosi walory smakowe, serdecznie polecam na tegoroczną Wielkanoc.
Składniki:
250 g mleka
150 g cukierków krówek
145 g margaryny tortowej
4 jajka
1/3 szklanki cukru
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 pralin najlepiej okrągłych ( u mnie z nadzieniem truskawkowym)
Lukier:
2 białka z małych jajek
1 szklanka cukru pudru
Cukrowe motylki
Krówkowa babka z pralinkową koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka przelać mleko, wrzucić krówki i postawić na ogień. Doprowadzić delikatnie do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukierków.
2. Zdjąć z ognia i ostudzić
3.W drugim rondelku rozpuścić i ostudzić margarynę. Do miski wbić jajka i utrzeć je na jasny krem z cukrem.
4.Następnie cienki strumieniem cały czas ucierając dodawać margarynę i mieszać do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Następie w 3 partiach na przemian z krówkowym mlekiem dodawać do masy jajecznej i cały czas ucierać do połączenia składników, ale nie dłużej.
5.Formę z kominem przygotować i wylać około ¼ masy ciastowej. Ułożyć po okręgu pralinki i delikatnie zalać je resztą ciasta. Następnie ułożyć jeszcze kilka pralin i delikatnie wcisnąć w ciasto ( mnie w pierwszej warstwie było 14 pralin, w drugiej 6).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 60 minut. Ostudzić zupełnie.
6.Lukier: Białka ubić na sztywno. Cukier puder przesiać i utrzeć z ubitą pianą. Polukrować babkę i obsypać motylkami. Smacznego!
Komentarze