Torcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący.
Torcik śmietanowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia-należy to robić delikatnie aby piana nie opadła.Wylewamy biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c.Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty.
2.Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce.
Komentarze