Torcik truskawkowy

5 (168 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Delikatny, lekki, truskawkowo pachnący zimą :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki suchego maku

    masa:
    330 ml śmietany 30% + cukier waniliowy
    2 szklanki mleka
    budyń waniliowy + 2 łyżki cukru
    2 łyżki żelatyny
    20 dkg truskawek + 3 łyżki cukru

    do nasączenie:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 kieliszek wódki

    do dekoracji:
    śnieżka
    kolorowa posypka
    perełki
    listki melisy
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa biszkoptowa 1. Z podanych składników przygotować biszkopt. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.
  • Biszkopt 2. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki.
  • Przekładanie 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka, gorący wymieszać z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Truskawki podsmażyć z cukrem, zblendować, gotować aż lekko zgęstnieją. Śmietanę ubić, zmiksować z budyniem i musem truskawkowym. Biszkopt nasączyć i przełożyć kremem.
  • Gotowy torcik 4. Torcik udekorować i schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować