Tartaletki z borówkami

0 (0 ocen)

Tarteletki po brzegi wypełnione borówkami. Cienkie kruche ciasto na spodzie, na wierzchu kratka z ciasta, a reszta to smakowite nadzienie.

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g mąki pszennej
    65 g cukru
    50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko

    Nadzienie:
    1 szklanka borówek
    1-2 łyżki cukru
    cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. W zależności od wielkości naczyń, ciasta wystarczy na 4 lub 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Następnie do każdego naczynia nakładamy po same brzegi borówki wymieszane z cukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy cienkie paski i na wierzchu każdej tartaletki tworzymy dekoracyjną kartkę. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudzone tartaletki posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować