Czekoladowe muffiny z żaglówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut.
2.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch muffinów i zanim czekolada zastygnie, posypujemy ją niebieską posypką cukrową. Z masy cukrowej lepimy żaglówki. Z papieru wycinamy małe proporczyki - ja narysowałam na nich serduszka - i przyczepiamy je do wykałaczek. Wykałaczki wbijamy w ulepione żaglówki. Wykałaczka powinna być na tyle długa, by można ją było wbić w muffinkę, mocując tym samym żaglówkę do jej powierzchni.
Komentarze