Szynka z piersi kurczaka po japońsku

4.5 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Szynka z piersi kurczaka po japońsku

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - małe piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - sos sojowy: 50 mililitrów
    - cukier: 2 łyżki
    - mirin: 1 łyżka
    - sake: 1 łyżka
    - świeży imbir (drobno starty): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka z piersi kurczaka po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdjąć skórę z piersi kurczaka. Mięso rozciąć tak aby powstał płaski płat. Każdą z piersi zrolować i zawinąć w folię spożywczą. Całość spiąć dwiema gumkami. W dużym garnczku zagotować wodę. Wrzucić zawinięte w folię piersi z kurczaka i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i pod przykryciem trzymać ok. 30 minut. Do rondelka wlać sos sojowy, sake, mirin, dodać cukier oraz imbir i całość doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia, jeszcze lekko ciepłe przelać do woreczka foliowego, a do tej zalewy dodać odwinięte z folii ugotowane piersi kurczaka. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem pokroić mięso na plasterki, a zalewę z woreczka przelać do rondelka, zagotować i dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, by zagęścić sos. Polać nim mięso. Ja na talerzu ułożyłam drobno poszatkowaną świeżą kapustę doprawioną solą, pieprzem i 1 łyżeczką oleju sezamowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować