Szpinakowe penne

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis powstał spontanicznie. Zasugerowałam się jedynie potrzebą użycia szpinaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak świeży-liście: 1 opakowanie
    - makaron penne (w zależności od potrzeb - średnio 100 g na os.): 0.5 opakowania
    - ser camembert: 1 opakowanie
    - ser mozzarella - kulka: 1 opakowanie
    - czosnek (drobno posiekany): 3 ząbki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - śmietanka 18% do sosów: 0.25 opakowania
    - oliwa lub dobry olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Szpinakowe penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szpinaku płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 2. Oliwę/ olej podgrzewamy na patelni i wrzucamy szpinak, który musi nieco odparować.
  • 3. Dodajemy wówczas drobno posiekany czosnek.
  • 4. Makaron penne gotujemy w osolonej lekko wodzie ok 20 minut (lub wg opakowania) al dente.
  • 5. W tym czasie na patelnię ze szpinakiem stopniowo dodajemy pokrojony ser camembert.
  • 6. Kiedy się rozpuści, dodajemy ser mozzarella, również uprzednio pokrojony na mniejsze kawałki.
  • 7. Kiedy już wszystko się ze sobą zacznie sklejać (sery się rozpuszczą), dodajemy 1/4 średniego opakowania śmietanki. Mieszamy.
  • 8. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy też sporo gałki muszkatołowej.
  • 9. Ugotowany makaron odcedzamy i parujący wrzucamy do przygotowanego sosu szpinakowego. Mieszamy.
  • 10. Podajemy od razu po przygotowaniu, chociaż danie jest równie dobre po odgrzaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron penne Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować