Szaszłyki z dwoma sosami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Wyśmienite szaszłyki nie tylko na sezon grillowy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • pierś kurczaka 0,4 kg
    szalotki 4
    czosnek 2 ząbki
    kawałek świeżego imbiru (lub mielony)
    nasiona kolendry (rozgniecione w moździerzu) 1 łyżka
    mielony kmin rzymski ½ łyżeczki
    sól 1 łyżeczka
    cukier 2 łyżki
    olej 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z dwoma sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krojenie piersi kurczaka w paski do szaszłyków. 1. Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski o wymiarach ok. 10x3 cm.
  • Marynowanie pasków kurczaka. 2. Szalotki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać do cebulki. Obrany i starty (na tarce o małych oczkach) imbir (można zastąpić mielonym), kminek, sól, cukier, olej połączyć z szalotkami i czosnkiem, utrzeć na gładką masę. Mięso wymieszać z pastą i marynować 1 godzinę.
  • Nadzianie na szpadki ruloników kurczaka. 3. Marynowane paski mięsa zrolować i nadziać na drewniane szpadki. Szaszłyki piec na złotobrązowy kolor w piekarniku, w 180 stopniach, przez pół godziny. Podawać z sosami (pikantnym, majonezowym, tzatziki).
  • Sos majonezowy do szaszłyków sate. 4. Z poniższych składników przygotowac sos majonezowy.
    majonez (dekoracyjny) 3 łyżki
    Vegeta 1 łyżeczka
    czosnek granulowany 1 łyżeczka
    keczup (pikantny Podravka)
  • Sos pikantny do szaszłyków sate. 5. Przygotowac sos pikantny, mieszając dokładnie poniższe produkty:
    sos chili 3 łyżki
    sos sojowy 1 łyżka
    musztarda Dijon 1 łyżka
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    cukier puder 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa starta ½ łyżeczki
    cynamon ½ łyżeczki
    pieprz Cayenne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować