Szaszłyki z dwoma sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski o wymiarach ok. 10x3 cm.
2.Szalotki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać do cebulki. Obrany i starty (na tarce o małych oczkach) imbir (można zastąpić mielonym), kminek, sól, cukier, olej połączyć z szalotkami i czosnkiem, utrzeć na gładką masę. Mięso wymieszać z pastą i marynować 1 godzinę.
3.Marynowane paski mięsa zrolować i nadziać na drewniane szpadki. Szaszłyki piec na złotobrązowy kolor w piekarniku, w 180 stopniach, przez pół godziny. Podawać z sosami (pikantnym, majonezowym, tzatziki).
5.Przygotowac sos pikantny, mieszając dokładnie poniższe produkty:
sos chili 3 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
musztarda Dijon 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cukier puder 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa starta ½ łyżeczki
cynamon ½ łyżeczki
pieprz Cayenne
Komentarze