Młode ziemniaki z dwoma sosami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podczas letnich dni (zwłaszcza kiedy jest upalnie) nikt nie ma ochoty "smażyć" się w kuchni robiąc obiad.Ja w takich przypadkach stawiam na proste, szybkie potrawy.Poniższy przepis taki jest. Uszykowanie go nie zajmie Wam więcej niż 30 minut.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg młodych ziemniaków
    po 1 pęczku koperku i szczypioru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki octu winnego
    miód
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka musztardy (w razie potrzeby można dodać więcej)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młode ziemniaki z dwoma sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedzamy z wody, studzimy.
    Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub plastry. Przekładamy do miski.
    Szczypior i koperek drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Szykujemy sosy:
    - sos 1: do oleju dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy ocet. Mieszamy. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.
    - sos 2: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Ziemniaki podajemy razem z obydwoma sosami - każdy sos w osobnym naczyniu.

Porady

Ziemniaki najlepiej podawać lekko ciepłe (tak "aby, aby"), by stanowiły kontrast dla sosów. Do tego chłodna maślanka czy kefir... I mamy obiad doskonały...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować