Bardzo pyszne szaszłyki z kurczakiem, papryką, pomidorkami, cebulką, ogórkiem i kiełbaską:) Mięso drobiowe jest wyjątkowo kruche i smaczne dzięki marynacie ziołowej z curry i czosnkiem:)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka: 1 sztuka
- kiełbasa: 30 dekagramów
- papryka czerwona: 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
- ogórek szklarniowy: 1 sztuka
- cebulka mała: 4 sztuki
- przyprawa do grilla: 2 łyżki
Szaszłyki drobiowe w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem.
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroić w kawałki, a pomidorki w ćwiartki. Cebulki obrać, pokroić w plastry. Kiełbaskę również w plasterki. Na drewniane patyczki nadziewać pokrojone warzywa i mięso w dowolnej kolejności.
Posypać obficie przyprawą do grilla. Piec na rozgrzanym ruszcie, przewracając co jakiś czas, aby ładnie się przypiekły z każdej strony.
Komentarze