Szaszłyki z piersi kurczaka w jogurtowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka kroimy na większą kostkę. Robimy marynatę: 4 łyżki jogurty typu greckiego, do tego dodajemy przyprawy - paprykę słodką, ostrą, curry, sól, pieprz. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy odrobinę oleju (ok. 1 łyżki), wszystko mieszamy, obtaczamy pierś. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godziny (można na noc). W tym czasie możemy przyszykować resztę składników. Paprykę kroimy na kostkę, 1/2 cebuli kroimy jeszcze na pół i w poprzek na pół. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki. Ananasa kroimy najpierw na pół, potem na ćwiartki wzdłuż, następnie odkrajamy twardy środek, kroimy na kostkę. Bierzemy długie patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian (kombinacje dowolne): papryka zielona, pierś, cebula, pieczarki, ponownie pierś, ananas, inny kolor papryki, cebulę lub pieczarki, pomidor koktajlowy itp. Smażymy na grillu z każdej strony, obracając co jakiś czas. Bataty obieramy, kroimy na plastry, po grillowaniu solimy/doprawiamy do smaku np. ostrą papryką.
Sos:
2 łyżki jogurtu greckiego, łączymy z 1 łyżką majonezu. Ząbku czosnku wyciskamy, wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku: solą, bazylią (najlepiej użyć świeżej poszatkowanej), odrobiną cukru. Sos po zrobieniu lepiej schować do lodówki na chwilę, aby smaki się ze sobą połączyły.
Komentarze