Szaszłyki z piersi kurczaka w jogurtowej marynacie

4.51 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szaszłyki z piersi kurczaka w jogurtowej marynacie

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 czerwona papryka (mniejsza),
    - 1 zielona papryka (mniejsza),
    - 1 pomarańczowa/żółta papryka (mniejsza),
    - 1/2 cebuli czerwonej,
    - 1 ananas świeży (mniejszy lub większy bo i tak część się zje przy krojeniu, jest taki pyszny!) ,
    - 1 podwójna pierś kurczaka (średnia),
    - patyczki do szaszłyków,
    - 7-9 pieczarek (mniejszych),
    - 1 duży batat (zamiast tradycyjnych ziemniaków/chleba),
    - ewentualnie pomidorki koktajlowe.

    Marynata do mięsa:
    - 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
    - 2 łyżki czerwonej papryki słodkiej (w proszku),
    - szczypta czerwonej ostrej papryki,
    - curry,
    - sól, pieprz,
    - 1 łyżka oleju.

    Sos:
    - 2 łyżki jogurtu typu greckiego,
    - 1 łyżka majonezu,
    - 1 ząbek czosnku,
    - świeża bazylia (kilka listków),
    - sól, pieprz, cukier.
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Grill

Szaszłyki z piersi kurczaka w jogurtowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka kroimy na większą kostkę. Robimy marynatę: 4 łyżki jogurty typu greckiego, do tego dodajemy przyprawy - paprykę słodką, ostrą, curry, sól, pieprz. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy odrobinę oleju (ok. 1 łyżki), wszystko mieszamy, obtaczamy pierś. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godziny (można na noc). W tym czasie możemy przyszykować resztę składników. Paprykę kroimy na kostkę, 1/2 cebuli kroimy jeszcze na pół i w poprzek na pół. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki. Ananasa kroimy najpierw na pół, potem na ćwiartki wzdłuż, następnie odkrajamy twardy środek, kroimy na kostkę. Bierzemy długie patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian (kombinacje dowolne): papryka zielona, pierś, cebula, pieczarki, ponownie pierś, ananas, inny kolor papryki, cebulę lub pieczarki, pomidor koktajlowy itp. Smażymy na grillu z każdej strony, obracając co jakiś czas. Bataty obieramy, kroimy na plastry, po grillowaniu solimy/doprawiamy do smaku np. ostrą papryką.
    Sos:
    2 łyżki jogurtu greckiego, łączymy z 1 łyżką majonezu. Ząbku czosnku wyciskamy, wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku: solą, bazylią (najlepiej użyć świeżej poszatkowanej), odrobiną cukru. Sos po zrobieniu lepiej schować do lodówki na chwilę, aby smaki się ze sobą połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować