Szarlotka krucho-drożdżowa

4.76 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Takie szarlotki kojarzą mi się z zeszłorocznym odpoczynkiem, który spędziłam w Zakopanem. Smak szarlotki którą jadłam w schronisku w Dolinie Pięciu Stawów pamiętam do dziś, była właśnia taka drożdżowa. Po prostu wyśmienita po takiej wspinaczce :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki (na blachę 24 x 36 cm):
    Na ciasto:
    450 g mąki pszennej + ok. 50 g na podsypanie i do wałkowania
    200 g masła
    50 g margaryny
    4 żółtka
    4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    40 g drożdży
    szczypta soli
    Masa:
    1,5 kg świeżych jabłek
    cukier (jeśli jabłka są kwaśne)
    1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.76 (195 ocen)

Szarlotka krucho-drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę lekko podgrzewamy i dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. Na duża patelnię lub do garnka z grubym dnem dodajemy łyżkę masła i wkładamy jabłka, przyprawy i ewentualnie cukier jeśli Wasze jabłka są kwaśne. Smażymy je aż zaczną puszczać sok, następnie krótko je odparowujemy i odstawiamy. Kiedy przestygną dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.
  • 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę z solą, cukrami. Dodajemy schłodzone masło, margarynę, żółtka i całość siekamy nożem. Na końcu dodajemy zaczyn ze śmietany i drożdży i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto następnie dzielimy na 2 części.
  • 4. Formę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blachy zostawiając przy każdej ściance ok. 1-1,5 cm więcej, tworząc w ten sposób takie „korytko”. Ja wykonałam je za pomocą małego wałeczka którym rozwałkowywałam ciasto bezpośrednio w formie. Uformowane ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny i wykładamy na nią jabłka, które również z wierzchu posypujemy 3 łyżkami kaszy manny.
  • 5. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i układamy na jabłkach. Wierzchnie ciasto delikatnie łączymy/sklejamy z dolnym ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  • 6. Szarlotkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy aby podrosła w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Ciasto pieczemy 40 – 50 minut. Jeśli ciasto za bardzo się z wierzchu przyrumieniło przykrywamy je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i podpiekamy. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto się już upiekło. Upieczoną szarlotkę wyjmujemy, studzimy i posypujemy warstwą cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować