Bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie z wykorzystaniem z kompotu jabłek z działki........SMACZNEGO!!!
Smaczna drożdżowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego i przykryte zostawić na 30 minut.
Do zaczyny wsypać mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, aromat migdałowy, wbić żółtka i jajko całe, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem.
Spiralami miksera wyrobić gładkie ciasto nie za gęste, zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia na około 45 minut.
2.Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy.
3.Jabłka z działki ugotowane w kompocie dobrze odsączyć na sitku, dodać kaszę manną, cukier i widelcem rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka.
4.Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze