Tarta z truskawkami i rabarbarem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sezon na truskawki w pełni! Zapraszam do przepisu na klasyczną tartę na kruchym cieście z dodatkiem truskawek i rabarbaru.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    180g masła
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany

    Nadzienie
    ok. 400 g truskawek
    3/4 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
    1 cukier wanilinowy
    0,5 szklanki zmielonych ciasteczek (np. biszkoptów)
    1 białko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słodko

Tarta z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę i całość zagniatamy. Gładkie ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce.
  • 2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, osuszamy na papierowym ręczniku. Każdą truskawkę kroimy na pół. Rabarbar i truskawki mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zlewamy sok, jeśli się pojawił.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,5cm, a następnie wykładamy nim formę na tartę. Nadmiar ciasta odkładamy do zrobienia kratki.
    Na ciasto równomiernie przekładamy najpierw zmielone ciasteczka, a następnie owoce. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na paski, układamy w kratkę na wierzchu tarty. Kratkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25- 30 minut w temp. 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować