Pyszna szarlotka na cieście krucho-drożdżowym, posypana cukrem pudrem.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g)
250 g zimnej margaryny (można użyć też masła zwykłego lub bez laktozy)
4 żółtka
50 g cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki jogurtu sojowego w wersji bezmlecznej lub jogurtu naturalnego (można dać też śmietanę 18 %)
20 g drożdży
⠀
Nadzienie z jabłek:
2 kg jabłek
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Szarlotka krucho-drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Drożdże, jogurt, jajka powinny mieć temp. pokojową!
Jogurt/śmietanę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami. Odstawiamy na 10-12 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane zimne masło i szczyptę soli. Następnie krótko zarabiamy.
Dodajemy utarte żółtka, drożdże wymieszane z jogurtem i całość wyrabiamy ( można to zrobić w robocie lub ręcznie).
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Po tym czasie dzielimy je na dwie części. Jedną cześć rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Spod nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
W czasie kiedy spód się piecze przygotowujemy nadzienie z jabłek. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy cynamon i dodajemy 1 łyżkę cukru (ilość cukru zależy od tego jakiego gatunku jabłek użyjemy). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby owoce puściły sok.
Wyjmujemy podpieczony spód. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku, następnie wykładamy je na spód. Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.
Całość pieczemy ok. 45-50 min. w 180 st. C.
Upieczoną szarlotkę studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze