Szarlotka krucho-drożdżowa

4.5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna szarlotka na cieście krucho-drożdżowym, posypana cukrem pudrem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto krucho-drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g)
    250 g zimnej margaryny (można użyć też masła zwykłego lub bez laktozy)
    4 żółtka
    50 g cukru
    1 op. cukru waniliowego
    4 łyżki jogurtu sojowego w wersji bezmlecznej lub jogurtu naturalnego (można dać też śmietanę 18 %)
    20 g drożdży

    Nadzienie z jabłek:
    2 kg jabłek
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Szarlotka krucho-drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Drożdże, jogurt, jajka powinny mieć temp. pokojową!

    Jogurt/śmietanę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami. Odstawiamy na 10-12 minut.

    Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane zimne masło i szczyptę soli. Następnie krótko zarabiamy.

    Dodajemy utarte żółtka, drożdże wymieszane z jogurtem i całość wyrabiamy ( można to zrobić w robocie lub ręcznie).

    Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
    Po tym czasie dzielimy je na dwie części. Jedną cześć rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Spod nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

    W czasie kiedy spód się piecze przygotowujemy nadzienie z jabłek. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy cynamon i dodajemy 1 łyżkę cukru (ilość cukru zależy od tego jakiego gatunku jabłek użyjemy). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby owoce puściły sok.


    Wyjmujemy podpieczony spód. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku, następnie wykładamy je na spód. Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.

    Całość pieczemy ok. 45-50 min. w 180 st. C.

    Upieczoną szarlotkę studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować