Kruche ciasto z malinami i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C (grzałka góra- dół).
2.Do większej miski wsypujemy mąkę, następie dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cynamon. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Połowę ciasta wykleić na dnie formy np. ceramicznej o wymiarach 24x 28 cm (lub zbliżonych). Spód podpiekamy w piekarniku przez 10-12 min.
Drugą połowę ciasta schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
3.Maliny mieszamy z cukrem i skrobią, a następnie wykładamy na ciasto. Schłodzoną kruszonkę ścieramy lub rwiemy na kawałki i posypujemy nią maliny. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów.
4.Formę z ciastem ponownie przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 min, co jakiś czas sprawdzając czy ciasto nie przypieka się za bardzo.
Komentarze