Syrop fiołkowy

4.99 (178 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Zakochałam się w jego kolorze, możliwościach, zapachu. Pyszny do lodów, jako dodatek do shake'ów, herbaty czy ciasteczek.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:


  • 100 g kwiatów fiołka bez łodyżek
    1/2 litra wody
    cukier biały - tyle, ile zaważy odcedzony sok z fiołków
    ćwiartka (lub pół) cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Syrop fiołkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fiołki 1. Fiołki wysypać na białe kartki i odczekać ok. pół godziny, aż wyjdą z nich "żyjątka", które mogły w nich siedzieć.
  • sok 2. Następnie kwiaty opłukać, przełożyć do słoika i zalać wrzącą wodą. Dodać sok z ćwiartki cytryny, zamieszać i dostawić na kilka godzin (u mnie na 3). Po kilkudziesięciu minutach możemy już zauważyć, że fiołki puszczają sok.
  • sok 3. Po odczekaniu tych "kilku godzin" sok odcedzamy, wyciskamy jeszcze fiołki (kwiatuszki już do wyrzucenia) i ewentualnie dodajemy do niego jeszcze soku z cytryny - im więcej, tym kolor będzie bardziej "różowy", niż fioletowy.
  • syrop 4. Sok przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym, małym ogniu przez pół godziny (najlepiej pod przykryciem, żeby nic nie odparowywało). Jeszcze gorący sok przelewamy do buteleczek i zakręcamy.

Porady

Jeśli nie uzbieracie 100g kwiatów, nie przejmujcie się! Ja za pierwszym razem robiłam z 33 g (dokładnie!), więc porcję po prostu dzieliłam na 3, a i tak wyszła buteleczka (na zdjęciach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować