Kurczak wyszedł pyszny, soczysty, o lekkim posmaku cytryny. Bardzo smakował moim niedzielnym gościom.
4 godz. 10 min
Składniki:
1 cały kurczak bez podrobów (u mnie + kilka podudzi, ponieważ miałam gości)
ok. 300-400 ml mleka (zależy od wielkości brytfanki)
sok z 1 dużej cytryny
ulubione zioła do wtarcia w kurczaka: u mnie sól, pieprz, chilli, czosnek
1/8 kostki masła
Kurczak pieczony w mleku i soku z cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć go ziołami, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zostawić na ok. 1-2 godziny (można na noc w lodówce).
2.W środek kurczaka włożyć masło. Mleko połączyć z sokiem z cytryny i wylać na kurczaka.
3.Przykryć wierzch - jeśli kurczak nie zmieści się pod przykrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wystarczy wierzch dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając kurczaka mlecznym sosem (ja polałam 3 razy).
Komentarze