Kurczak pieczony w mleku i soku z cytryny

4.5 (188 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Kurczak wyszedł pyszny, soczysty, o lekkim posmaku cytryny. Bardzo smakował moim niedzielnym gościom.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:


  • 1 cały kurczak bez podrobów (u mnie + kilka podudzi, ponieważ miałam gości)
    ok. 300-400 ml mleka (zależy od wielkości brytfanki)
    sok z 1 dużej cytryny
    ulubione zioła do wtarcia w kurczaka: u mnie sól, pieprz, chilli, czosnek
    1/8 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w mleku i soku z cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć go ziołami, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zostawić na ok. 1-2 godziny (można na noc w lodówce).
  • kurczak w mleku 2. W środek kurczaka włożyć masło. Mleko połączyć z sokiem z cytryny i wylać na kurczaka.
  • 3. Przykryć wierzch - jeśli kurczak nie zmieści się pod przykrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wystarczy wierzch dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając kurczaka mlecznym sosem (ja polałam 3 razy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować