Świąteczne babeczki

0 (0 ocen)

Takie babeczki zasmakują każdemu łasuchowi, temu małemu i temu dużemu.Szybkie i smaczne i może Was zdziwię, bez jajka.Babeczki wyszły wilgotne i mięciutkie, więc jak widać jajko nie jest niezbędne.A dlaczego nie ma jajka ?A dlatego, że po prostu o nim zapomniałam, czyli nie wszystko jest do

Składniki:

  • 1 garść rodzynek malayer
    60 g suszonych wiśni
    50 g orzechów nerkowca
    3 łyżki cukru
    250 g mąki pszennej typ 500
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szk mleka
    1/2 szk oleju rzepakowego

    luier :
    cukier puder ( kilka łyżek )
    sok z cytryny ( kilka łyżek )
    posypka do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Świąteczne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
    Orzechy posiekać ale nie za drobno i razem z rodzynkami i wiśniami dodać do suchych składników, wymieszać.
    Mleko i olej wymieszać, i do tej mieszanki wsypać suche, wymieszać najlepiej widelcem i bardzo szybko.
    Ciasto rozłożyć do foremek na babeczki ( mi wyszło 9 ).
    Wstawić foremki na kratce do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
    Po upieczeniu babeczki wystudzić i polać przygotowanym lukrem ( gęstość lukru zależy od tego czy chcecie bardziej czy mniej gęsty, dlatego nie podaję dokładnej ilości. Ja robię na oko i nie liczę. )
    Na koniec posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować