Do rolady zwykle podaję podsmażone i posypane bułką tartą szparagi.
2 godz. 40 min
Składniki:
1 kg filetów z indyka
po łyżce pikantnego keczupu i musztardy
gruby plaster bekonu
20 dag wątróbek z indyka
10 dag ryżu
żółta papryka
10 dag żółtego sera
8 pieczarek
2 jajka
2 pory (białe części)
łyżka śmietany
łyżka masła
łyżka mąki
olej
pieprz, przyprawa uniwersalna
Świąteczna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety nacinamy tak, aby powstały duże płaty mięsa. Lekko rozbijamy. Z obu stron smarujemy keczupem wymieszanym z musztardą i oprószamy przyprawą uniwersalną oraz pieprzem. Odkładamy na godzinę.
2.Ryż gotujemy na półtwardo, odcedzamy. Bekon, wątróbki, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, a pory w plastry. Podsmażamy na maśle. Studzimy. Dodajemy starty ser, ryż i jajka. Mieszamy. Rozkładamy na filetach, zwijamy w rolady i obwiązujemy nicią. Podsmażamy na oleju.
3.Rolady przekładamy do brytfanny i pieczemy godzinę w 200 °C, podlewając wytworzonym sosem. Wyjmujemy i kroimy w plastry. Sos zagęszczamy
mąką wymieszaną ze śmietaną, doprawiamy i polewamy rolady.
Porady
● Aby urozmaicić farsz, możemy dodać po pół pokrojonej w kostkę czerwonej i pomarańczowej
papryki.
Komentarze