Świąteczna rolada

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 40 min

Do rolady zwykle podaję podsmażone i posypane bułką tartą szparagi.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z indyka
    po łyżce pikantnego keczupu i musztardy
    gruby plaster bekonu
    20 dag wątróbek z indyka
    10 dag ryżu
    żółta papryka
    10 dag żółtego sera
    8 pieczarek
    2 jajka
    2 pory (białe części)
    łyżka śmietany
    łyżka masła
    łyżka mąki
    olej
    pieprz, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Świąteczna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety nacinamy tak, aby powstały duże płaty mięsa. Lekko rozbijamy. Z obu stron smarujemy keczupem wymieszanym z musztardą i oprószamy przyprawą uniwersalną oraz pieprzem. Odkładamy na godzinę.
  • Świąteczna rolada 2. Ryż gotujemy na półtwardo, odcedzamy. Bekon, wątróbki, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, a pory w plastry. Podsmażamy na maśle. Studzimy. Dodajemy starty ser, ryż i jajka. Mieszamy. Rozkładamy na filetach, zwijamy w rolady i obwiązujemy nicią. Podsmażamy na oleju.
  • 3. Rolady przekładamy do brytfanny i pieczemy godzinę w 200 °C, podlewając wytworzonym sosem. Wyjmujemy i kroimy w plastry. Sos zagęszczamy
    mąką wymieszaną ze śmietaną, doprawiamy i polewamy rolady.

Porady

● Aby urozmaicić farsz, możemy dodać po pół pokrojonej w kostkę czerwonej i pomarańczowej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Filet z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować