Świąteczna rolada z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada z indyka,z farszem z zielonego groszku i jajkami przepiórczymi to moja propozycja na stół wielkanocny

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,2 kg filetu z piersi indyka

    7 jajek przepiórczych

    250 g zielonego groszku

    50 g serka naturalnego

    1 łyżkę tartego chrzanu

    sól

    świeżo mielony pieprz

    1 łyżeczka curry

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Jajko

Świąteczna rolada z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przepiórcze ugotować i obrać ze skorupek.

    Groszek ugotować do miękkości,odcedzić i rozdrobnić blenderem. Dodać serek,chrzan i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • rolada 2. Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem,papryką i curry.

    Na mięsie rozsmarować zieloną masę,po długości w rządku ułożyć jajka przepiórcze.
  • 3. Ciasno zwinąć roladę,natrzeć jeszcze curry i papryką,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła.
    Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut.

    Upieczoną roladę zostawić aż wystygnie,następnie odwinąć z folii,usunąć sznurek i pokroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Jajka przepiórcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować