Świąteczna rolada z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka przepiórcze ugotować i obrać ze skorupek.
Groszek ugotować do miękkości,odcedzić i rozdrobnić blenderem. Dodać serek,chrzan i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem,papryką i curry.
Na mięsie rozsmarować zieloną masę,po długości w rządku ułożyć jajka przepiórcze.
3.Ciasno zwinąć roladę,natrzeć jeszcze curry i papryką,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła.
Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut.
Upieczoną roladę zostawić aż wystygnie,następnie odwinąć z folii,usunąć sznurek i pokroić w plastry.
Komentarze