Świąteczna rolada serowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonały dodatek na świąteczne śniadanie. ;)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI NA ROLADę::
    - ser żółty (kostka): 250 gramów
    - serek topiony śmietankowy: 100 gramów
    - szczypior świeży: 0.5 pęczka
    - papryka czerwona lub żółta: 0.5 sztuki
    - ogórek kiszony: 1 sztuka
    - jajko na twardo: 1 sztuka
    - masło (miękkie): 50 gramów
    - czosnek w ząbkach: 1 ząbek
    DODATKOWO::
    - folia aluminiowa: 1 sztuka
    - wrzątek: 2 litry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Świąteczna rolada serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, szczypiorek, jajko oraz paprykę drobniutko siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy miękkie masło oraz serek topiony. Widelcem rozcieramy masę, aż stanie się jednolita.
    Następnie doprawiamy ją startym ząbkiem czosnku i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

    Do garnka wlewamy wrzątek, czekamy aż ponownie się zagotuje i wrzucamy do niego ser w folii (oryginalnym opakowaniu) na około 3 - 5 minut.
    Po wyciągnięciu rozcinamy opakowanie i wałkujemy roztopiony ser na grubość mniej więcej 0,5 cm.
  • 2. Na stole rozkładamy arkusz folii aluminiowej, układamy na niej serowy placek, nakładamy masę i ściśle zwijamy. Całość dodatkowo owijamy folią.

    Roladę pozostawiamy na 2 - 3 godziny w chłodnym miejscu.

    Doskonała do kanapek lub jako samodzielna przekąska. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek topiony Serek Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować