Świąteczna rolada serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki, szczypiorek, jajko oraz paprykę drobniutko siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy miękkie masło oraz serek topiony. Widelcem rozcieramy masę, aż stanie się jednolita.
Następnie doprawiamy ją startym ząbkiem czosnku i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Do garnka wlewamy wrzątek, czekamy aż ponownie się zagotuje i wrzucamy do niego ser w folii (oryginalnym opakowaniu) na około 3 - 5 minut.
Po wyciągnięciu rozcinamy opakowanie i wałkujemy roztopiony ser na grubość mniej więcej 0,5 cm.
2.Na stole rozkładamy arkusz folii aluminiowej, układamy na niej serowy placek, nakładamy masę i ściśle zwijamy. Całość dodatkowo owijamy folią.
Roladę pozostawiamy na 2 - 3 godziny w chłodnym miejscu.
Doskonała do kanapek lub jako samodzielna przekąska. ;)
Komentarze