Strucla z dżemem figowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do przygotowania tej strucli użyłam pysznego i nieprzyzwoicie słodkiego chorwackiego dżemu figowego. Niestety moje ciasto trochę straciło na kształcie, ale nie na smaku.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 jajko
    2 żółtka
    25 g świeżych drożdży
    60 g cukru
    4 łyżki śmietany 18 % kwaśnej
    70 g masła
    szczypta soli
    dżem z fig
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla

Strucla z dżemem figowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Śmietanę podgrzać (z odrobiną mleka do uzyskania gładkiej konsystencji), wlać do drożdży i dodać 2 łyżki mąki. Starannie wymieszać i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z jajkami utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić, ostudzić.
    Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, jajka, masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

    Na podsypanej stolnicy mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta na grubość ok.1 cm. Wierzch posmarować dżemem, zostawiając po bokach niewielki margines. Zwinąć w roladę, sklejając boki. Włożyć do prostokątnej formy lub owinąć papierem do pieczenia.
    Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.

Porady

Do przygotowania strucli można użyć dowolnego dżemu, byle gęstego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Dżem owocowy Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować