Ciasto z krakersami (a'la 3bit)

4 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Połączenie biszkoptu z masą budyniową, śmietanową i słodkim kajmakiem, przełamane słonym smakiem krakersów. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy "poleży i odpocznie" w lodówce.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru kryształu
    4 żółtka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 kostki margaryny palmy
    cukier waniliowy

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36 %
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 fixy do ubijania śmietany
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka gorącej wody

    Dodatkowo:
    ok. 200 g herbatników szkolnych
    ok. 200 g słonych krakersów (bez dodatków)
    masa kajmakowa w puszce
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Ciasto z krakersami (a'la 3bit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić.

    Masa budyniowa:
    W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowym. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem.

    Masa śmietanowa:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać).


    Kolejność przełożenia:
    biszkopt (spód) - masa budyniowa - herbatniki - masa kajmakowa - krakersy - masa śmietanowa - starta czekolada

    Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Porady

Masę kajmakowa lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

KRÓWKA A'LA 3BIT

To może cię zainteresować