Strucla z dżemem porzeczkowym lub drożdżowe ślimaczki.

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepyszne tradycyjne ciasto drożdżowe. Wygląda i smakuje jak z najlepszych piekarni i cukierni.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna wrocławska: 3 szklanki
    - drożdże: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 3 łyżki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - margaryna: 80 gramów
    - dżem porzeczkowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla

Strucla z dżemem porzeczkowym lub drożdżowe ślimaczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki trzymamy w temperaturze pokojowej, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.

    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciepłym mlekiem. Dodajemy 1/2 szklanki mąki, łączymy by nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do niej szczyptę soli. Jajka ucieramy z resztą cukru w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Łączymy je z mąką i rozczynem. ciasto wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, po czym dodać ciepłą rozpuszczoną margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić, pracując nad nim aż będzie odstawać od ręki. Jak zawsze przypominam, że musi one złapać dużo powietrza, więc trzeba je stale rozciągać i ugniatać.
  • 3. Ciasto włożyć do miski posmarowanej lekko olejem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość podzielić je na dwie porcje. Można z nich przygotować 2 strucle, lub jedną struclę i kilka drożdżówek ślimaczków.
  • 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1cm i szerokości formy keksowej. Posmarować dżemem po całości- zostawiając ok 1,5 cm pusty brzeg z każdej strony. Brzegi posmarować pędzelkiem zanurzonym w wodzie i zwinąć formując podłużne strucle.
  • 5. Jedną struclę przekroić wzdłuż na pół i dwie powstałe części zapleść ze sobą tak by było widoczne nadzienie. Struclę ułożyć w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyraźnie urośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec 45-50 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika, po kilku minutach, ciągnąc za papier wyjmujemy struclę na kratkę kuchenną i zostawiamy do ostygnięcia. Można przed podaniem, dodatkowo posypać cukrem pudrem.
  • Ślimaczki drożdżowe 6. Jeśli chcemy mieć 2 jednakowe strucle wykonujemy te same czynności z resztą ciasta. Jeśli chcemy przygotować drożdżowe ślimaczki postępujemy jak ze struclą aż do jej zwinięcia. Następnie zamiast kroić struclę wzdłuż, kroimy ją na kromki grubości ok 2 cm. Tak powstałe ślimaczki układamy na płasko w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi ok 2 cm odstęp. Przykrywamy, ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoją swoją objętość, pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170'C .

    Ślimaczki powinny się lekko zarumienić. Po kilku minutach przełożyć na kratkę, trzeba będzie prawdopodobnie odrywać od siebie zrośnięte brzegami bułeczki Zostawić do całkowitego ostygnięcia. (jeśli tyle wytrzymacie :)
  • 7. Zarówno strucla jak i ślimaczki najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka...

    Drożdżówki można także zamrozić, oczywiście jak już ostygną i podać po kilku dniach. Wtedy polecam zostawić je na godzinę w temperaturze pokojowej, po czym podgrzać w mocno nagrzanym piekarniku przez 5 minut i jeść gdy są jeszcze cieple i chrupiące z wierzchu. PYCHOTA.

    Życzę Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować