Sos musztardowy z pietruszką i jabłkiem

0 (0 ocen)

Pikantny sos musztardowy z ciekawymi dodatkami w postaci świeżej pietruszki korzeniowej oraz jabłka. Do tego przyprawy korzenne i orientalna nuta mieszanki curry. Świetny dodatek do różnego rodzaju potraw. Polecam!

Składniki:

  • 1 większa pietruszka korzeniowa (200 g)
    1 duże jabłko (200 g)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy kremskiej
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki majonezu
    1 kopiasta łyżeczka curry
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    szczypta chilli
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sosy Majonez Dip

Sos musztardowy z pietruszką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos musztardowy z pietruszką i jabłkiem 1. Obraną pietruszkę oraz pozbawione gniazd nasiennych i nie obrane ze skórki jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dołożyć musztardę, wsypać curry, owoce kolendry, gałkę muszkatołową, cynamon oraz chilli. Całość wymieszać. Dodać jogurt i majonez – ponownie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować