Sos czosnkowy w odsłonie na bogato – z dodatkiem jabłka i ogórka konserwowego. Świetny dodatek do potraw wielkanocnych i nie tylko. Czosnkowy sos słodko –kwaśny z orientalną nutą. Polecam!
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5 ząbków czosnku
1 większe jabłko (150 g)
2 większe korniszony (łącznie 100 g)
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sos czosnkowy z jabłkiem i korniszonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrany czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, korniszony pokroić w małą kostkę.
W misce wymieszać jogurt, majonez, czosnek, jabłko oraz sok z cytryny. Dodać ogórki konserwowe, natkę pietruszki i miód, wsypać imbir, kurkumę oraz paprykę. Całość wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze