REKLAMA

Sos czosnkowy z jabłkiem i korniszonem

wyświetlono: 764 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Sos czosnkowy w odsłonie na bogato – z dodatkiem jabłka i ogórka konserwowego. Świetny dodatek do potraw wielkanocnych i nie tylko. Czosnkowy sos słodko –kwaśny z orientalną nutą. Polecam!

opublikowany: 14.05.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
    1 większe jabłko (150 g)
    2 większe korniszony (łącznie 100 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Sos czosnkowy z jabłkiem i korniszonem 1. Obrany czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, korniszony pokroić w małą kostkę.
    W misce wymieszać jogurt, majonez, czosnek, jabłko oraz sok z cytryny. Dodać ogórki konserwowe, natkę pietruszki i miód, wsypać imbir, kurkumę oraz paprykę. Całość wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE