Sos czosnkowy z jabłkiem i korniszonem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sos czosnkowy w odsłonie na bogato – z dodatkiem jabłka i ogórka konserwowego. Świetny dodatek do potraw wielkanocnych i nie tylko. Czosnkowy sos słodko –kwaśny z orientalną nutą. Polecam!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
    1 większe jabłko (150 g)
    2 większe korniszony (łącznie 100 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sos czosnkowy z jabłkiem i korniszonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos czosnkowy z jabłkiem i korniszonem 1. Obrany czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, korniszony pokroić w małą kostkę.
    W misce wymieszać jogurt, majonez, czosnek, jabłko oraz sok z cytryny. Dodać ogórki konserwowe, natkę pietruszki i miód, wsypać imbir, kurkumę oraz paprykę. Całość wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować