Sos musztardowy z jabłkiem, selerem naciowym i orzechami

0 (0 ocen)

Pikantny, korzenny sos musztardowy z dodatkiem jabłka, selera naciowego i prażonych orzechów włoskich. Sos świetnie pasuje do jajek, wędlin, mięs na zimno czy ryb. Idealny na Wielkanoc, choć polecam nie tylko od święta.

Składniki:

  • 200 g selera naciowego
    1 średnie jabłko (ok. 150 g)
    16 cm – owy kawałek smukłego pora (60 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    50 g łuskanych orzechów włoskich
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    200 g majonezu
    3 łyżki musztardy stołowej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, kurkumy
    szczypta chilli
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Majonez

Sos musztardowy z jabłkiem, selerem naciowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos musztardowy z jabłkiem, selerem naciowym i orzechami 1. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia, Dołożyć musztardę, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na małe kawałki jabłko oraz uprzednio uprażone orzechy. Całość zblendować.
  • Sos musztardowy z jabłkiem, selerem naciowym i orzechami 2. Następnie dodać posiekany seler naciowy i por oraz natkę pietruszki, wsypać owoce kolendry, imbir, cynamon, kurkumę i chilli. Składniki dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i odłożyć do przegryzienia się składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować