Pikantny, korzenny sos musztardowy z dodatkiem jabłka, selera naciowego i prażonych orzechów włoskich. Sos świetnie pasuje do jajek, wędlin, mięs na zimno czy ryb. Idealny na Wielkanoc, choć polecam nie tylko od święta.
Składniki:
200 g selera naciowego
1 średnie jabłko (ok. 150 g)
16 cm – owy kawałek smukłego pora (60 g)
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
50 g łuskanych orzechów włoskich
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
200 g majonezu
3 łyżki musztardy stołowej
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, kurkumy
szczypta chilli
sól do smaku
Sos musztardowy z jabłkiem, selerem naciowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia, Dołożyć musztardę, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na małe kawałki jabłko oraz uprzednio uprażone orzechy. Całość zblendować.
2.Następnie dodać posiekany seler naciowy i por oraz natkę pietruszki, wsypać owoce kolendry, imbir, cynamon, kurkumę i chilli. Składniki dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i odłożyć do przegryzienia się składników.
Komentarze