Pikantny, słodko – kwaśny sos musztardowy z dodatkiem jabłka oraz żółtego sera. Niezastąpiony dodatek do potraw wielkanocnych, ale i rozmaitych dań nie tylko świątecznych.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 kopiaste łyżki posiekanej białej cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 większe jabłko (200 g)
125 g żółtego sera
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
3 łyżeczki musztardy kremskiej
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
spora szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sos musztardowy z jabłkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Owoc oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać razem z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny.
2.Dodać cebulę, obrany i posiekany czosnek, miód, musztardę, słodką paprykę oraz chilli. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Komentarze