Sos musztardowy z jabłkiem i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pikantny, słodko – kwaśny sos musztardowy z dodatkiem jabłka oraz żółtego sera. Niezastąpiony dodatek do potraw wielkanocnych, ale i rozmaitych dań nie tylko świątecznych.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki posiekanej białej cebuli
    1 duży ząbek czosnku
    1 większe jabłko (200 g)
    125 g żółtego sera
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    3 łyżeczki musztardy kremskiej
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    spora szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Majonez Dip Dodatki

Sos musztardowy z jabłkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos musztardowy z jabłkiem i żółtym serem 1. Jabłko obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Owoc oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać razem z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny.
  • Sos musztardowy z jabłkiem i żółtym serem 2. Dodać cebulę, obrany i posiekany czosnek, miód, musztardę, słodką paprykę oraz chilli. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować