Sos musztardowy

  • wyświetlono: 547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Świetny dodatek do jajek, wędlin, pasztetów, a także mięs oraz ryb na zimno. Sos dzięki dodatkowi czerwonej cebuli zyskuje lekko różowe zabarwienie.

P10

Składniki

2 duże czerwone cebule (łącznie 300g)
woda
ocet 10%
cukier

1/2 pęczka natki pietruszki
1 słoik łagodnej musztardy - 210 g (np. chrzanowa)
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
3 łyżki majonezu
1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Sos musztardowy

  • Sos musztardowy1. Cebule posiekać, gotować 10 min w lekko posłodzonej wodzie, zaprawionej niewielką ilością octu. Odcedzić i wystudzić. Cebulę przełożyć do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, pieprz ziołowy.
  • Sos musztardowy2. Dołożyć jogurt i majonez. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Sos włożyć do lodówki do przegryzienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaprzystawkamajonezmusztardajogurt greckinatka pietruszkiWielkanocświętaśniadanieczerwona cebulakolacjasosna zimnopikantnyprostyna ostropieprz ziołowyna kanapkidodatek

Komentarze

Podobne przepisy

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Sos musztardowy na ciepło

Najlepszy do jajek i kiełbasy :)

Sos musztardowy do sałaty

Dodane przez: Kasia Pichci

Sos musztardowy do sałaty

Musztardowy sos do sałaty Uwielbiam...

Sos musztardowo- ketchupowy

Dodane przez: goshia

Sos musztardowo- ketchupowy

Po zrobieniu takiego sosu nuda...

Musztardowy sos z cukinią

Dodane przez: JustKuchcik

Musztardowy sos z cukinią

Świetnie komponuje się z mięsem...

Sos musztardowo - miodowy z orzechami

Dodane przez: JustKuchcik

Sos musztardowo - miodowy z orzechami

Aromatyczny i wyrazisty w smaku...

Dodane przez: Pauuula63

Sos musztardowy

Pewnego razu byłam u cioci na obiedzie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE