śnieżne kule, Schneeballen

4.48 (160 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

coś na karnawał, trochę pracochłonne ale fajnie wyglądają

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 375g mąki
    50g cukru
    50g masła
    3 jaja
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki rumu
    1 szczypta soli
    Cukier puder do posypania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śnieżne kule, schneeballen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, masło, śmietanę, sól i spirytus; zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 min.
  • kule 2. Po tym czasie z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 12-15 kawałków.
    W wysokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz na którym będziemy smażyć nasze kule.
  • kule 3. Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy ma mniej więcej okrągły placek.
    Nacinamy nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok 1cm, jednocześnie zostawiając niedocięty 1-1,5cm od brzegu.
  • kule 4. Trzonkiem drewnianej łyżki przeciągamy na przemian co drugi pasek.
  • kule 5. Przenosimy po jednej kuli na łyżkę cedzakową bądź metalowe małe sitko,
  • kule 6. Wkładamy do sitka
  • kule 7. zanurzamy w gorącym tłuszczu i smażymy, kiedy ciasto w miarę nabierze kształtu możemy sitko wyjąć. jeśli byśmy wrzucili je od razu na tłuszcz nie zrobią nam się ładne kule
  • 8. Kule wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować