Śmietanowiec bez pieczenia

4.49 (143 ocen)

Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto o śmietankowym smaku z dodatkiem rodzynek.Jest wyśmienite ,łatwe i przyjemne w przygotowaniu.Pomagała mi półtora roczna córcia wyjadając śmietanę z miski :)

Składniki:

  • Warstwa budyniowa:
    2 opakowania herbatników typu"Petitki" ( po 65g.)
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    500m mleka
    1 łyżka masła śmietankowego
    3 łyżki cukru
    Warstwa śmietankowa:
    500ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny+200ml wrzątku
    100g. rodzynek
    kakao do pospania po wierzchu

    Kwadratowa blaszka ok 25x25 cm. lub średniej wielkości tortownica
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec Desery Ciasto

Śmietanowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/2 herbatników(1 opakowanie) wyłożyć na dno blaszki.
    Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z mlekiem,masłem oraz cukrem.
    Gorący budyń wylać na herbatniki,przykryć go pozostałą częścią ciastek.
  • 2. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w wrzątku,odstawić do wystygnięcia.
    Śmietanę przelać do wysokiej miski,wsypać cukier puder,ubić mikserem na sztywną pianę,wlać żelatynę,ponownie chwilkę miksować.
    Do masy dodać rodzynki,wymieszać łyżką.
    Gotową przelać do blaszki,wygładzić/wyrównać wierzch.
    .
  • 3. Ciasto oprószyć kakao,wstawić do lodówki na 3-4h. lub na noc by stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.96 (45 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia

To może cię zainteresować