Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto o śmietankowym smaku z dodatkiem rodzynek.Jest wyśmienite ,łatwe i przyjemne w przygotowaniu.Pomagała mi półtora roczna córcia wyjadając śmietanę z miski :)
Śmietanowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/2 herbatników(1 opakowanie) wyłożyć na dno blaszki.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z mlekiem,masłem oraz cukrem.
Gorący budyń wylać na herbatniki,przykryć go pozostałą częścią ciastek.
2.Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w wrzątku,odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę przelać do wysokiej miski,wsypać cukier puder,ubić mikserem na sztywną pianę,wlać żelatynę,ponownie chwilkę miksować.
Do masy dodać rodzynki,wymieszać łyżką.
Gotową przelać do blaszki,wygładzić/wyrównać wierzch.
.
3.Ciasto oprószyć kakao,wstawić do lodówki na 3-4h. lub na noc by stężało.
Komentarze