ŚMIETANOWIEC straciatella na MARKIZOWYM spodzie - BEZ PIECZENIA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Chyba każdy lubi szybkie i proste ciasta które nie wymagają dużego poświęcenie w ich przygotowanie, oraz takie które nie wymagają pieczenia. Dziś proponuje Wam takie właśnie ;)
Zapraszam po przepis na ciasto które można wykonać w zaledwie GODZINĘ ;)
Jest proste, szybkie, efektownie wygląda a co najważniejsze jest bardzo pyszne - raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką bombę przyjemności

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    1 duże opakowanie ciastek MARKIZY Blacky lub ciasteczek OREO
    100 g miękkiego masła

    masa:

    1 tabliczka czekolady deserowej
    1 litr śmietany 18% lub 12% ewentualnie jogurtu greckiego albo naturalnego - MOCNO SCHŁODZONEGO
    1 opakowanie ciastek MARKIZY Blacky lub ciasteczek OREO
    50 g żelatyny
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 opak. cukru wanilinowego

    forma tortowa o średnicy 28 cm
    papier do pieczenia
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śmietanowiec straciatella na markizowym spodzie - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia a boki folią spożywczą. Markizy wraz z miękkim masłem przekładamy do blendera i rozdrabniamy by powstało coś ale mokry piasek. Wykładamy nim dno formy wyrównując i dociskając. Można dać do lodówki by związało - ale to nie konieczne ja nie dawałam. Do wysokiego naczynia przekładamy śmietanę, dodajemy rozkruszoną czekoladę, cukier i cukier wanilinowy. Między czasie żelatynę wsypujemy do mleka i zostawiamy by nieco spęczniała i stawiamy na małym ogniu cały czas mieszając by się dokładnie rozpuściła. Zdejmujemy rozpuszczoną żelatynę i na chwilkę odstawiamy na bok by nieco przestygła. Mikserem na wolnych obrotach mieszamy masę śmietanową a następnie po woli LETNIĄ żelatynę małym strumykiem dodajemy do masy i mieszamy. Gdy połączymy wszystko ze sobą to od razu wylewamy na spód wyrównując. Na wierzch kładziemy markizy dla dekoracji. Wkładamy do lodówki na 30 min. do stężenia. I gotowe ;)

Porady

śmietana powinna być bardzo mocno schłodzona a masło o temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Śmietana Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.96 (45 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia

To może cię zainteresować