ŚMIETANOWIEC straciatella na MARKIZOWYM spodzie - BEZ PIECZENIA

  • wyświetlono: 672 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chyba każdy lubi szybkie i proste ciasta które nie wymagają dużego poświęcenie w ich przygotowanie, oraz takie które nie wymagają pieczenia. Dziś proponuje Wam takie właśnie ;) Zapraszam po przepis na ciasto które można wykonać w zaledwie GODZINĘ ;) Jest proste, szybkie, efektownie wygląda a co najważniejsze jest bardzo pyszne - raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką bombę przyjemności

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 9 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

spód:

1 duże opakowanie ciastek MARKIZY Blacky lub ciasteczek OREO
100 g miękkiego masła

masa:

1 tabliczka czekolady deserowej
1 litr śmietany 18% lub 12% ewentualnie jogurtu greckiego albo naturalnego - MOCNO SCHŁODZONEGO
1 opakowanie ciastek MARKIZY Blacky lub ciasteczek OREO
50 g żelatyny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 opak. cukru wanilinowego

forma tortowa o średnicy 28 cm
papier do pieczenia
folia spożywcza

Sposób przygotowania przepisu:

ŚMIETANOWIEC straciatella na MARKIZOWYM spodzie - BEZ PIECZENIA

  • 1. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia a boki folią spożywczą. Markizy wraz z miękkim masłem przekładamy do blendera i rozdrabniamy by powstało coś ale mokry piasek. Wykładamy nim dno formy wyrównując i dociskając. Można dać do lodówki by związało - ale to nie konieczne ja nie dawałam. Do wysokiego naczynia przekładamy śmietanę, dodajemy rozkruszoną czekoladę, cukier i cukier wanilinowy. Między czasie żelatynę wsypujemy do mleka i zostawiamy by nieco spęczniała i stawiamy na małym ogniu cały czas mieszając by się dokładnie rozpuściła. Zdejmujemy rozpuszczoną żelatynę i na chwilkę odstawiamy na bok by nieco przestygła. Mikserem na wolnych obrotach mieszamy masę śmietanową a następnie po woli LETNIĄ żelatynę małym strumykiem dodajemy do masy i mieszamy. Gdy połączymy wszystko ze sobą to od razu wylewamy na spód wyrównując. Na wierzch kładziemy markizy dla dekoracji. Wkładamy do lodówki na 30 min. do stężenia. I gotowe ;)

Porady

śmietana powinna być bardzo mocno schłodzona a masło o temperaturze pokojowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastociastkażelatynaczekoladaurodzinyświętaśmietanaostatkiprzyjęciaSylwesterimieninymarkizyśmietanowiecna_zimnoandrzejkistraciatellabez_pieczeniaciasto_bez_pieczeniaszybkie_ciastociasto_na_zimnociasto_na_niedzielęciasto_na_latoproste_ciastona_rozne_okazjeciasto_smietanowesmietanowiec_straciatella

Komentarze

Podobne przepisy

sernik bez pieczenia z oreo

Dodane przez: syljastrzebska

sernik bez pieczenia z oreo na ciasteczkowym...

prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia...

Tarta kajmakowo-bananowa bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie

Dodane przez: martyna.wirkus

Tarta kajmakowo-bananowa bez pieczenia na...

Tarta z bananami na ciasteczkowym...

Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia

Proste i efektywne ciasto na zimno.

Czekoladowa chmurka

Dodane przez: Marzena13

Lekka czekoladowa chmurka na spodzie kawowym...

Delikatne ciasto rozpływające się...

Snickers na herbatnikach

Dodane przez: joanna30

Snickers na herbatnikach bez pieczenia

Uwielbiam takie ciasta. Nie wymagają...

SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie)

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym...

Ciasto nie tylko świetnie smakuje,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE