1.Na początek trzeba ugotować galaretkę. Ja użyłam 2 kolorów.Galaretki rozpuszczamy w około 1-1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do naczynia.
2. Następnie przygotowujemy część śmietanową. Gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia.Później wlewamy pół szklanki zimnej wody do małego rondelka i wsypujemy żelatynę, podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści. Mieszamy żelatynę z ubitą śmietaną,a także dodajemy mleko z cukrem.
3.Gdy galaretki stężeją wyjmujemy je z naczynia i kroimy w kostkę. Galaretki wrzucamy do foremki lub tortownicy wyłożonej folia spożywczą .
4.Zalewamy masą śmietanową. Można też galaretkę wymieszać w misce z masą śmietanową i dopiero wtedy nakładać do formy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze