Śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny deser

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
    1/2 szklanki cukru,
    2 lub 3 galaretki różnokolorowe,
    0,6 l śmietany 30%,
    2 pełne łyżki żelatyny,
    0,5 szklanki wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka 1. Na początek trzeba ugotować galaretkę. Ja użyłam 2 kolorów.Galaretki rozpuszczamy w około 1-1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do naczynia.
  • Masa śmietanowa 2. Następnie przygotowujemy część śmietanową. Gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia.Później wlewamy pół szklanki zimnej wody do małego rondelka i wsypujemy żelatynę, podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści. Mieszamy żelatynę z ubitą śmietaną,a także dodajemy mleko z cukrem.
  • Foremki z galaretką 3. Gdy galaretki stężeją wyjmujemy je z naczynia i kroimy w kostkę. Galaretki wrzucamy do foremki lub tortownicy wyłożonej folia spożywczą .
  • Gotowe tuż przed włożeniem do lodówki 4. Zalewamy masą śmietanową. Można też galaretkę wymieszać w misce z masą śmietanową i dopiero wtedy nakładać do formy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować