Zapiekana pierś kurczaka w majonezie i serze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka dusimy, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i pieprzymy (do smaku). Pierś kurczaka tniemy na 4 części (filetujemy na kotlety), posypujemy z dwóch stron przyprawą gyros. Podduszone warzywa kładziemy na spód blaszki na to kładziemy pierś kurczaka, posypujemy papryką pocięta w słupki, przykrywamy 1 plastrem sera i po 1 łyżce majonezu na 1 części piersi. Pieczemy ok. 30 min w nagrzanym piekarniku do 180stopni. Podajemy z młodymi ziemniaczkami pieczonymi lub z wody z masełkiem i z koperkiem.
Miks sałat płuczemy, dodajemy pomidorki, polewamy dressingiem.
Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy ew. do smaku solą, konsystencję możemy zmienić na rzadszą za pomocą wody lub soku z cytryny.
Komentarze