Smażony SER HALLOUMI z pikantnym sosem jogurtowym

2.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smażony ser HALLOUMI z pikantnym sosem jogurtowym.
Halloumi w ten sposób przyrządzone świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, sałatek, lub jako zakąska do ouza czy piwka.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 225 gr. Halloumi
    50 gr. mąki
    1 łyżeczka oregano
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    SOS:
    200 gr. jogurtu greckiego (bardzo gęstego)
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
    1/4 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu czarnego (wg. uznania)
    łyżka oliwy z oliwek
    pare oliwek czarnych lub zielonych do dekoracji.
Wystaw ocenę:

2.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Smażony ser halloumi z pikantnym sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażony ser halloumi z pikantnym sosem jogurtowym. 1. Ser wyciągamy z opakowania, lekko wycieramy go ręcznikiem kuchennym, żeby nie był mokry i kroimy w grube słupki.
    Do miski wsypujemy 50 gr. mąki, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i mieszamy.
    Paluszki serowe maczamy w mące i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
    SOS: do miski przekładamy 200 gr. gęstego jogurtu greckiego, dodajemy 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej, 1/4 łyżeczki soli, sok z 1/2 cytryny i dodajemy jeszcze troszkę pieprzu. Dobrze mieszamy wszystkie składniki.
    Gotowy sos przekładamy do mniejszej miseczki, polewamy łyżką oliwy z oliwek i na górę układamy oliwki.
    Nasze usmażone paluszki halloumi maczamy w sosie jogurtowym.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halloumi Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować