Smażony ser HALLOUMI z pikantnym sosem jogurtowym.
Halloumi w ten sposób przyrządzone świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, sałatek, lub jako zakąska do ouza czy piwka.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
225 gr. Halloumi
50 gr. mąki
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
SOS:
200 gr. jogurtu greckiego (bardzo gęstego)
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu czarnego (wg. uznania)
łyżka oliwy z oliwek
pare oliwek czarnych lub zielonych do dekoracji.
Smażony ser halloumi z pikantnym sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser wyciągamy z opakowania, lekko wycieramy go ręcznikiem kuchennym, żeby nie był mokry i kroimy w grube słupki.
Do miski wsypujemy 50 gr. mąki, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i mieszamy.
Paluszki serowe maczamy w mące i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
SOS: do miski przekładamy 200 gr. gęstego jogurtu greckiego, dodajemy 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej, 1/4 łyżeczki soli, sok z 1/2 cytryny i dodajemy jeszcze troszkę pieprzu. Dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Gotowy sos przekładamy do mniejszej miseczki, polewamy łyżką oliwy z oliwek i na górę układamy oliwki.
Nasze usmażone paluszki halloumi maczamy w sosie jogurtowym.
SMACZNEGO!
Komentarze