Śledzie z "kawiorem"

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min

Przepyszne śledzie które wzbudzą zachwyt w oczach i na podniebieniu. Z powodzeniem mogą być częścią świątecznego menu. Połówki jajek otoczone są płatem śledzia. Przykryte są czapką z oszukanego "kawioru" zrobionego z amarantusa zabarwionego czerwonym burakiem. Godne polecenia!

  • 25 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    1/4 szklanki amarantusa
    1 nieduży burak
    4 płaty śledzia po wiejsku

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 jajka

    składniki robocze:
    1/3 szklanki wody
    1/4 łyżeczki soli

    dekoracja:
    natka pietruszki



    "kawior":
    1/4 szklanki amarantusa
    1/3 szklanki wody
    1/4 łyżeczki soli
    1 nieduży burak

    pozostałe składniki:
    2 jajka ugotowane na twardo
    4 płaty śledzia po wiejsku
    natka pietruszki do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z "kawiorem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. "kawior":
    Do rondelka wsypać amarantus, wlać wodę, osolić, gotować pod przykryciem na najmniejszym palniku ok. 8 minut.
    Buraka pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu gotującego się amarantusa, gotować jeszcze pod przykryciem ok. 8 minut. Zdjąć pokrywkę, ostudzić. Wyjąć buraki, zdejmując z niego amarantus. Wymieszać łyżką.
  • 2. wykonanie:
    Jajka przekroić na połowę, owinąć płatem śledziowym, spiąć wykałaczką. Na wierzch ułożyć buraczany "kawior". Ozdobić natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Buraki Kawior Śledzie

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować