Śląski kołocz z jabłkami

4.4 (163 ocen)

Śląski kołocz to obowiązkowy wypiek na ślubach, komuniach, urodzinach i innych ważnych uroczystościach. Jest po prostu niezastąpiony na Śląsku :)

Składniki:

  • Rozczyn:
    40 g świeżych drożdży
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    1/4 szkl ciepłego mleka

    Ciasto:
    cały powyższy rozczyn
    100 g cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    500 g mąki pszennej
    120 g stopionego, ciepłego masła
    3/4 szkl ciepłego mleka

    Posypka:
    200 g zimnego masła
    150 g cukru pudru
    250 g mąki pszennej
    2 żółtka
    1 łyżka naturalnego kakao

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań)
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    bułka tarta do posypania ciasta
    białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.4 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląski kołocz z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder umieścić w misce. Wyrobić palcami na kruszonkę, po czym podzielić na dwie równe części. Jedną zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę (posypkę można również przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc). Do drugiej części dodać kakao i również zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce.
  • 2. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do "ruszenia drożdży".
  • 3. Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.



    Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).

    Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem, posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 4. W międzyczasie przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając, by nie przypalić garnka i jabłek (zdarzyło się... :D). Ostudzić.

    Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto również ponakłuwać widelcem i wysmarować białkiem.
  • 5. Zarówno jasne, jak i ciemne ciasto na posypkę wyjąć z lodówki. Odrywając kawałeczki i spłaszczając je w dłoniach układać naprzemiennie na cieście w postaci okrągłych posypek: raz jasny kawałek, raz ciemny.

    Kołocz piec w 190 st.C przez ok. 40-45 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasto urośnie i ładnie się zarumieni. Upieczony wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Kołocz najsmaczniejszy jest w dniu upieczenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować