Śląski kołacz z jabłkami

4.48 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu , ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle aromatyczne i nie jest takie suche jak tradycyjny drożdżowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
    Rozczyn:
    40 g świeżych drożdży
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    1/4 szkl ciepłego mleka

    Ciasto:
    cały powyższy rozczyn
    100 g cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    500 g mąki pszennej
    120 g stopionego, ciepłego masła
    3/4 szkl ciepłego mleka

    Posypka:
    200 g zimnego masła
    150 g cukru pudru
    250 g mąki pszennej
    2 żółtka
    1 łyżka naturalnego kakao

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań)
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    bułka tarta do posypania ciasta
    białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kołacz

Śląski kołacz z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękami i zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.

    Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając. Ostudzić.
  • 2. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do "ruszenia drożdży".

    Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) . W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.

    Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).

    Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce.

    Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto wysmarować białkiem.
  • 3. Ciasto na posypkę wyjąć z lodówki. Odrywając kawałeczki i spłaszczając je w dłoniach układać na cieście w postaci okrągłych posypek.
    Kołacz piec w 170 st.C przez ok. 40-45 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasto urośnie i ładnie się zarumieni. Upieczony wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Kołacz najsmaczniejszy jest w dniu upieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować