Sernik z polewą

0 (0 ocen)

sernik idealny na każdą okazję

Składniki:

  • Spód :
    1 łyżka kakao rozpuszczalnego
    250 g herbatników typu petitki
    150 g margaryny Kasia
    Masa :
    1 kg serka śmietankowego ( Juliko w wiaderku )
    5 jajek
    200 g jogurtu śródziemnomorskiego
    150 g cukru
    1 budyń waniliowy ( 40 g )
    1 łyżka ciemnego kakao
    100 g polewy deserowej w drażetkach
    2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
    50 polewy białej w drażetkach
    1 łyżka słodkiej śmietanki 30%
    kolorowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód :
    W rondelku roztopić margarynę.
    Do rozdrabniacza włożyć herbatniki i kakao o zmiksować je.
    Zmiksowane ciastka wsypać do miski, dodać roztopioną margarynę i wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylepić dno oraz boki mieszanką ciastek.
    Tak przygotowaną formę ze spodem wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 2. Masa :
    Jajka wbić do miski, wsypać cukier i wszystko chwilę mieszać za pomocą miksera lub trzepaczki.
    Dodać budyń i jogurt oraz ser i wymieszać masę aby nie było grudek.
    Masę podzielić na dwie części ( ni musi być równo ) i do jednej części dodać kakao i wymieszać masę.
  • 3. Tortownicę ze spodem wyjąć z lodówki i nalewać masę na przemian zaczynając od jasnej.
    I tak do wyczerpania obu mas.
  • 4. Tortownicę wstawić do większej blaszki a następnie ustawić ja na blasze z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) na nalać do niej wodę.
    Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na drugi poziom od dołu i piec 30 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30-35 minut.
    Gdy sernik się upiecze otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.
    Gdy będzie zimny wyjąć sernik delikatnie z formy na talerz lub paterę.
  • 5. W kąpieli wodnej rozpuścić najpierw ciemną polewę ze śmietanką i polać nią sernik.
    Następnie rozpuścić w drugim naczyniu także w kąpieli wodnej białą polewę ze śmietanką i wylać na ciemnej polewie pasy, a potem na przykład patyczkiem do szaszłyków zrobić dowolne wzroki.
    Na koniec sernik posypać koliście posypką kolorową do ciast.
    Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować