Sernik z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód :
W rondelku roztopić margarynę.
Do rozdrabniacza włożyć herbatniki i kakao o zmiksować je.
Zmiksowane ciastka wsypać do miski, dodać roztopioną margarynę i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylepić dno oraz boki mieszanką ciastek.
Tak przygotowaną formę ze spodem wstawić do lodówki do schłodzenia.
2.Masa :
Jajka wbić do miski, wsypać cukier i wszystko chwilę mieszać za pomocą miksera lub trzepaczki.
Dodać budyń i jogurt oraz ser i wymieszać masę aby nie było grudek.
Masę podzielić na dwie części ( ni musi być równo ) i do jednej części dodać kakao i wymieszać masę.
3.Tortownicę ze spodem wyjąć z lodówki i nalewać masę na przemian zaczynając od jasnej.
I tak do wyczerpania obu mas.
4.Tortownicę wstawić do większej blaszki a następnie ustawić ja na blasze z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) na nalać do niej wodę.
Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na drugi poziom od dołu i piec 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30-35 minut.
Gdy sernik się upiecze otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.
Gdy będzie zimny wyjąć sernik delikatnie z formy na talerz lub paterę.
5.W kąpieli wodnej rozpuścić najpierw ciemną polewę ze śmietanką i polać nią sernik.
Następnie rozpuścić w drugim naczyniu także w kąpieli wodnej białą polewę ze śmietanką i wylać na ciemnej polewie pasy, a potem na przykład patyczkiem do szaszłyków zrobić dowolne wzroki.
Na koniec sernik posypać koliście posypką kolorową do ciast.
Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze