Delikatny sernik z polewą toffi

4.48 (155 ocen)

  • 45 min

Mięciutki, wilgotny, po prostu wspaniały.

  • 45 min

Składniki:

  • Spód:
    30 dag mąki pszennej (przesianej)
    15 dag margaryny
    3 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szkl cukru
    1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia

    Masa serowa:
    1 kg dobrego sera twarogowego - zmielonego (może być z wiaderka)
    2 żółtka
    5-6 białek
    330 g śmietany 18%
    70 ml oleju rzepakowego
    1 szkl cukru (jeśli ktoś woli słodsze ciasta może dać więcej)
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe na 1/2 l mleka
    2 czubate łyżki mleka w proszku
    szczypta soli

    Ponadto:
    150 g masła w temperaturze pokojowej
    1 puszka masy krówkowej (400g)

    Blaszka 25x38
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Toffi

Delikatny sernik z polewą toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt klejące, należy dodać mąki, jeśli zbyt suche - śmietany. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z cukrami. Dodać ser, śmietanę, budynie, mleko w proszku, olej. Wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie (najlepiej łyżką) wmieszać w masę serową.
  • 3. Ciastem wylepić wysypaną bułką tartą formę. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 st C, po kolejnych 20 minutach zmniejszyć temperaturę o kolejne 10 st (do 150 st C) i piec jeszcze 20-30 minut.

    Chodzi o to, by wierzch pozostał jasny.
    Ja jestem na etapie testowania piekarnika i piekłam bez termoobiegu.
  • 4. Sernik pozostawić do wystygnięcia przy leciutko uchylonych drzwiach.
    Początkowo sernik urósł baaardzo, ale podczas stygnięcia opadł nieco, pozostał jednak puszysty i mięciutki.
  • 5. Polewa:
    Miękkie masło spienić. Dodawać po 1 łyżce masy krówkowej. Polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by polewa toffi ładnie zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Mleko Sery Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować