Masa serowa:
1 kg dobrego sera twarogowego - zmielonego (może być z wiaderka)
2 żółtka
5-6 białek
330 g śmietany 18%
70 ml oleju rzepakowego
1 szkl cukru (jeśli ktoś woli słodsze ciasta może dać więcej)
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe na 1/2 l mleka
2 czubate łyżki mleka w proszku
szczypta soli
Ponadto:
150 g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka masy krówkowej (400g)
Delikatny sernik z polewą toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt klejące, należy dodać mąki, jeśli zbyt suche - śmietany. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrami. Dodać ser, śmietanę, budynie, mleko w proszku, olej. Wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie (najlepiej łyżką) wmieszać w masę serową.
3.Ciastem wylepić wysypaną bułką tartą formę. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 st C, po kolejnych 20 minutach zmniejszyć temperaturę o kolejne 10 st (do 150 st C) i piec jeszcze 20-30 minut.
Chodzi o to, by wierzch pozostał jasny.
Ja jestem na etapie testowania piekarnika i piekłam bez termoobiegu.
4.Sernik pozostawić do wystygnięcia przy leciutko uchylonych drzwiach.
Początkowo sernik urósł baaardzo, ale podczas stygnięcia opadł nieco, pozostał jednak puszysty i mięciutki.
5.Polewa:
Miękkie masło spienić. Dodawać po 1 łyżce masy krówkowej. Polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by polewa toffi ładnie zastygła.
Komentarze