Proporcje na dużą blaszkę około 40x25 cm
Spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1/2 kostki miękkiego masła
3 całe jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Wylać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
4 żółtka
2 całe jajka
1 budyń smietankowy
Jajka, żółtka i cukier ubić. Nastepnie dodać twaróg, chwilę miksować. I wsypać pozostałe składniki. Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masę serową wylać na wczesniej przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st, i piec przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Sernik dokładnie ostudzić, po czym wyłożyć na niego masę orzechową.
Sernik z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa orzechowa:
375 gram posiekanych włoskich orzechów
8 łyżek miodu
270 gram cukru
225 gram masła
W ronelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, po czym wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy, żeby orzechy dobrze się oblepiły w karmelu. Masę orzechową odrazu wykładamy na wystudzoną masę serową, wygładzamy, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze