Sernik z orzechami w karmelu

0 (0 ocen)

Pyszny, rozpływający się w ustach.

Składniki:

  • Proporcje na dużą blaszkę około 40x25 cm
    Spód:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1/2 kostki miękkiego masła
    3 całe jajka
    1 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
    Wylać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju
    4 żółtka
    2 całe jajka
    1 budyń smietankowy
    Jajka, żółtka i cukier ubić. Nastepnie dodać twaróg, chwilę miksować. I wsypać pozostałe składniki. Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Masę serową wylać na wczesniej przygotowany spód.
    Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st, i piec przez 60 minut lub do suchego patyczka.
    Sernik dokładnie ostudzić, po czym wyłożyć na niego masę orzechową.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa:
    375 gram posiekanych włoskich orzechów
    8 łyżek miodu
    270 gram cukru
    225 gram masła
    W ronelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, po czym wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy, żeby orzechy dobrze się oblepiły w karmelu. Masę orzechową odrazu wykładamy na wystudzoną masę serową, wygładzamy, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować