Sernik bananowy z masą kajmakowa i orzechami w karmelu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny kremowy sernik bananowy na spodzie z ciasteczek, polany masą kajmakową i udekorowany orzechami w karmelu ! Pyszne połączenie dla fanów sernika ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    170 -180 g herbatników
    70-80 g roztopionego masła ⠀

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    200 ml śmietany kremówki 30%
    2 duże banany lub 3 małe
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ⠀

    Dekoracja:
    Masa kajmakowa w puszce
    Orzechy w karmelu
    * Można udekorować też plastrami banana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik bananowy z masą kajmakowa i orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze. Masło roztapiamy i wlewamy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy, następnie podpiekamy 10-12 min w 180 st.C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 55-60 min w 170 st.C . Sernik sporo urośnie, ale potem lekko opadnie. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony sernik smarujemy masą kajmakową z puszki i dekorujemy orzechami w karmelu. Wkładamy na całą noc do lodówki. ⠀
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa kajmakowa Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować