Pyszny kremowy sernik bananowy na spodzie z ciasteczek, polany masą kajmakową i udekorowany orzechami w karmelu ! Pyszne połączenie dla fanów sernika ;)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
170 -180 g herbatników
70-80 g roztopionego masła ⠀
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
200 ml śmietany kremówki 30%
2 duże banany lub 3 małe
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ⠀
Dekoracja:
Masa kajmakowa w puszce
Orzechy w karmelu
* Można udekorować też plastrami banana
Sernik bananowy z masą kajmakowa i orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze. Masło roztapiamy i wlewamy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy, następnie podpiekamy 10-12 min w 180 st.C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 55-60 min w 170 st.C . Sernik sporo urośnie, ale potem lekko opadnie. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony sernik smarujemy masą kajmakową z puszki i dekorujemy orzechami w karmelu. Wkładamy na całą noc do lodówki. ⠀
Komentarze