Miodowiec z orzechami w słonym karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, sok z cytryny i mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę .Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
3.Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.
4.Karmel: Na patelnię wsypujemy cukier i w momencie, jak się roztopi, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...
Dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu.
5.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)
Komentarze