Miodowiec z orzechami w słonym karmelu

4.5 (163 ocen)

Miodownik z orzechami zatopionymi w słonym karmelu. Dla mnie to nowe,kulinarne doznanie

Składniki:

  • Składniki na ciasto (2 płaty):
    2 szklanki tortowej
    3 łyżki mleka
    3/4 kostka masła
    3 łyżki miodu
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Składniki na krem:
    1 l mleka 3,2 %
    1/2 szklanki cukru
    120 g masła
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    1 szklanka kaszy manny

    karmel:
    4 łyżki brązowego cukru
    200 g śmietanki 30% (pokojowa temperatura)
    200 g posiekanych orzechów włoskich
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Ciasto

Miodowiec z orzechami w słonym karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, sok z cytryny i mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę .Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.
  • 4. Karmel: Na patelnię wsypujemy cukier i w momencie, jak się roztopi, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...
    Dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu.
  • 5. Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Miód Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować