Sernik z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka połamane w mniejsze kawałki wkładamy do malaksera. Dodajemy połowę masła orzechowego. Rozdrabniamy. Przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Ubijamy i wyrównujemy za pomocą łyżki. Odstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
W malakserze mieszamy ser mielony, mascarpone, śmietanę i odrobinę aromatu waniliowego.
Wbijamy jajka i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy oba rodzaje mąki, cukier puder i drugą połowę masła orzechowego.
Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a potem obniżamy temperaturę do 100 stopni C termoobiegu (lub 120 stopni bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze przez 2h.Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 stopni wyciągamy go z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy sernik jest już chłodny podgrzewamy w garnuszuku czekoladę z masłem i rozsmarowujemy ją po cieście. Sernik dookoła posypujemy orzeszkami. Odstawiamy na min. 1h do lodówki.
Porady
Polewę można zrobić z białej czekolady. Orzeszki mogą być niesolone, solone lub w miodzie.
Komentarze